Bloggskolan, del 1

Vad är en blogg?

Blogg är en försvenskning av det korrekta engelska ordet weblog. Att förklara vad en blogg är har många försökt sig på, nu är det min tur att göra mitt försök. Enkelt förklarat kan man säga att en blogg är en sorts hemsida som uppdateras löpande i kronologisk ordning. En blogg har också funktioner för läsarna att lämna kommentarer till det som skrivs samt länkar till andra bloggar och hemsidor.

En vanlig vanföreställning är att bloggar enbart är dagböcker på nätet, vilket inte kunde vara mer fel. Bloggar kan givetvis vara personligt präglade och dagboksliknande, men lika ofta används de till att kommentera nyheter, sport, politik samt vara inriktade på ett bestämt ämnesområde (exempelvis pedagogyrket).

Generellt för bloggar är att:

  • blogginläggen sorteras i kronologisk ordning med den senaste bloggningen överst
  • bloggningarna sorteras i kategorier
  • läsarna kan kommentera det som skrivs och därigenom föra en diskussion med författaren och övriga läsare
  • man kan prenumerera på bloggens innehåll med hjälp av RSS (läs mer om RSS längre fram i bloggskolan)

Varför blogga?
För mig är en blogg det perfekta kommunikationsverktyget. Genom att blogga kan jag dela med mig av kunskaper, bolla idéer, ställa frågor som jag söker svar på, få tips och inspiration av min bloggs läsare samt från intressanta bloggar jag läser.

En blogg ger dig möjlighet att dela med dig av dig själv, ditt jobb och dina intresse. Snabbt inser du också att du kommer inspireras av andra bloggare och vad de skriver. Möjligheterna med en blogg är oändliga, det är enbart din fantasi som sätter gränserna.

Att blogga är inte bara roligt, det är lärorikt också. Välkommen att prova hos Pedagogbloggar.

Hittar du något sakfel i texten ovan eller vill ändra/lägga till något, kommentera nedan.

Det här inlägget postades i Bloggskolan och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *